Frogner Hovedgård har unike kvaliteter som vårt forslag til utvikling av området bygger på.

Vi vise hvordan disse kvalitetene kan utvikles og forsterkes. Vi vil legge særlig vekt på Frogner hovedgård som et historisk interessant og viktig sted, som særlig fredningen underbrygger, samt de grønne kvalitetene som finnes både innenfor tomten og i landskapet Frogner gård ligger i, samt den fleksibiliteten og tilpasningsdyktigheten anlegget har vist seg å ha.

Tiltrekningskraft

Frogner gård er i seg selv en attraksjon i kraft av sin beliggenhet, sin historie og sine flotte bygg og hageanlegg. For at Frogner gård skal få et størst mulig nedslagsfelt bør anlegget ha funksjoner som er relevante for en bredt sammensatt gruppe og nyttiggjøre seg av de tilbud og fasiliteter som allerede finnes i regionen.

Bruk og sambruk

Det er gode muligheter for en sambruk av anlegget på Frogner. Avhengig av folkehøyskolens størrelse og hotellets attraktivitet gjennom året kan arealer ha en fleksibel bruk; enten som en del av hotellet i et varierende omfang eller som en del av folkehøyskolen. Andre arealer kan sambrukes.

Hovedgården og hagen

Hovedgården og Frognerparken bør settes i stand og foredles som det herskapelige landstedet det en gang var- en lystgård bygget opp etter klassiske idealer. Forbildet for hovedbygget er de italienske renessansevillaene, mens hagen er inspirert av engelske landskapshager fra 1800-tallet.

I randsonene av fredningsgrensa for hagen er det mulig å legge til nye funksjoner og bygg.

Boenheter i skrenten må plasseres nennsomt, slik at hovedgården fortsatt fremstår som bygg i et parklandskap. Vi foreslår at man i skrenten mellom hagen og friområdet i øst legger til en rekke med mindre bygningskropper for overnatting. Her ligger de flott til med hagen bak seg og utsyn over Gjerpensdalen i øst. Disse får tilkomst via en sti som strekker seg fra låvebroa og langs med trerekka. Enhetene er vist med to etasjer og det er lagt til flere overnattingsplasser i hver bygning og er tenkt som en del av folkehøyskolens overnattingstilbud. Overnattingsstedene kan også utformes mer eksklusivt for hotellformål, eksempelvis som konstruksjoner på stolper hvor hver boks inneholder et rom. Byggene må plasseres slik at utsyn fra hagen utover Gjerpensdalen ikke forringes, særlig ikke utsikten fra platået på østsiden av hovedbygget. MÅL: Nennsomt plassere boenheter i skrenten som bevarer kvalitetene i hagen og gir noen mer private overnattingseneheter for folkehøyskole og hotell.

Allrommet i paviljongen - Mellom det nyoppførte «verkstedbygget» og den originale låven lå det tidligere et vognskjul.

Tomten er relativt flat, og ligger flott til midt i anlegget inn mot hagen. Her foreslår vi å plassere et bygg, en paviljong, som rommer en spisesal med tilhørende storkjøkken og toalettfasiliteter. Førsteetasjen bør være forholdsvis transparent for å bevare kontakten inn til hagen. Rommet vil kunne gi en opplevelsen av å samles og spise innendørs, men i det grønne og i tett kontakt med de unike uteområdene og Frognerparken. Festsalen er dimensjonert for en hverdagsbruk av 150 folkehøyskoleelever, med plass til inntil 220 ved full møblering. Salen er fleksibel og kan samle mange mennesker til fest eller tas i bruk for kurs og workshoper, trening, dans og undervisning. MÅL: Å etablere ”hjerte” i anlegget- et allrom i det grønne hvor mange kan samles.

Nybygget og låven

Nytt bygg for folkehøyskolen legges sør for låven og gir et indre gårdsrom og et tun mellom nybygg og låven.